fredag 29 juni 2018

En överraskning till

När vi rev en mellanvägg som byggts på 60-talet så upptäckte vi ett mycket konstnärligt skadedjursangrepp. Skönt att få kapa bort allt sjukt och bara ta med sig det friska.




torsdag 28 juni 2018

Äntligen regn

Eftersom det regnade rejält idag bestämde vi oss att åka till Lugnet för att göra en stor brasa och elda upp så mycket sly som möjligt. Det har varit varmt och skogsbränder har florerat i hela Sverige så vi har inte velat elda direkt på marken förrän nu. Det räntade på bra, en av högarna försvann nästan helt.



tisdag 26 juni 2018

Mer förstärkning


Idag har vi fått förstärkning av Cecilias två yngre söner. Då fick vi också för första gången en positiv överraskning. På nedre våningen fanns två skjutdörrar som visade sig vara spegeldörrar under den sedvanliga masoniten. Det verkar som de har suttit i ett tåg. Riktigt vad de kommer att användas till i det återuppbyggda huset vet vi inte. Kanske blir de garderobsdörrar.
Idag jobbade vi inte längre än till strax före fyra eftersom vi ville hem för att se på fotbolls-vm. Sverige spelar mot Mexiko.



måndag 25 juni 2018

Övervåningen

Nu är det nästan helt timmer-rent på övervåningen. Nästa överraskning vi hittade, var att man under en senare renovering där övervåningen inreddes ytterligare och utrustades med en wc, även sågat sönder de ursprungliga takstolarna (förmodligen för att kunna få en något bättre takhöjd). Som substitut för de tidigare rejäla konstruktionerna hittar vi metallstag och reglar (till kattvindar) som vi tror kommit att bli de bärande elementen. Det blir spännande att konstruera de nya takstolarna vid uppsättningen.
Spån finns fortfarande i mängd. Det gäller att vara noga med spånsäckarna så att inga vassa spånt följer med. Då spricker säcken och det är inte kul att ta hand om spån som rinner ut överallt.


söndag 24 juni 2018

måndag 18 juni 2018

Jordkällaren

I köket har den gamla jordkällaren rasat i pga en vattenskada. Hela golvet är förstört. Det kommer att bli spännande när vi ska ta itu med köket och riva fram timmerstommen!


tisdag 5 juni 2018

Elda i tunna

På vår tomt behöver vi avverka massor med sly för att se hur tomten ser ut och var ett hus ska placeras. Högarna med sly växer för varje dag. Ett sätt att bli av med det är att elda upp det i en tunna. Vi upptäckte ganska snart att det kommer att ta väldigt lång tid med tanke på mängderna. Vi får nog hitta på ett annat sätt.


söndag 3 juni 2018

1901

Luleå 21 februari 1901.

När vi har skalat av allt så finns det ofta tidningspapper närmast timret.

fredag 1 juni 2018

Förstärkning

I början på juni får vi förstärkning under några arbetspass. Cecilias äldste son Nisse kommer och hjälper till. Han började riva farstukvisten som verkar vara den senaste tillbyggnaden. Vi kommer att spara den vackra dörren med alla detaljer. Den ska renoveras under vintern.