måndag 30 juli 2018

Bräda för bräda

I dag har vi frilagt resten av golvet på övre våningen och spikdragit alla golvbrädor för framtida behov. Nisse har inspekterat taket (observera säkerhetslinan) och gjort en angreppsplan.
Vi fick också besök av Gert och Lilian som artigt låt bli att säga att vi är idioter som tagit på oss ett sådant projekt. Lilian är för övrigt byggnadsantikvarie. Gert passade också på att ta en bild på mig i full mundering. Den ses längst ner i detta inlägg.
För att ha ett skriftligt bevis så berättar vi här att Gert lovade hjälpa till när det blir dags för själva timmerdemonteringen. Hoppas fler vill hjälpa till då för det kommer nog att behövas.



Foto: Gert Frost

fredag 27 juli 2018

Upp och ner

Det var ett tag sen vi bloggade sist men vi har jobbat på. Men det har gått lite tungt, det har stundtals känts hopplöst. Det är så otroligt många saker som ska göras och det är så lite vi vet. Vi hade nästan börjat tvivla på att huset går att göra nåt av.
Sen hände två saker som fick oss på bättre humör och gav oss en mer positiv känsla.
Timmermannen Kent var på besiktningsbesök. Han hade sett allt så detta var inget att bekymra sig över. Ett av våra stora problem var de kapade knutarna och att de var ihopspikade. Det kändes bekymmersamt.  För Kent var det inga problem. Han tog fram sin japanska kofot och drog med lätthet ut  några av knutspikarna. Vi drog en lättnadens suck. Ett annat bekymmer var vår idé att sätta upp en byggställning runt hela huset när stockarna skulle demonteras. Det skulle kosta en hel del. Nu tyckte Kent emellertid att vi skulle göra på ett annat sätt; två granslanor lutas mot ytterväggen. På dessa låtes timmerstockarna försiktigt glida ned, varpå timringen demonteras smidigt stock för stock. Vi tänker att det nog blir ett bra sätt att gå till väga.
Dessutom har vi fått rejäl förstärkning av Cecilias pojkar Nisse och Aron som jobbat på som bara den. Att vara ett arbetslag är roligt och inspirerande!

"Ultra posse nemo de obligatur" Detta citat från romariket hittade vi på en av stockarna när vi tog bort brädfodringen. Översatt betyder det ungefär: Ingen är förpliktigad att göra det omöjliga


Vi har börjat frilägga golvet i övervåningen. Massor med sågspån som ska transporteras bort. Vi har beslutat att anlita en "sugbil" till en ganska stor kostnad, men det ska bli skönt.

Nästan hela huset är frilagt på utsidan!

Tre glada arbetare. Nisse, Aron och Cecilia.

måndag 16 juli 2018

Ett meddelande

Det vi koncentrerar oss på i värmen är att ta bort fasaden. Vi vill nyttja ställningen på ett så ekonomiskt sätt som möjligt. Idag dök det upp ett nytt meddelande på pappskivorna som sitter under brädfodringen; Nils Pettersson och G Björklund jobbade med fasaden den 17 juli 1936.


De handblåsta fönsterrutorna ger en effekt som påminner om en skrattspegel

lördag 14 juli 2018

Spikade knutar

Idag började vi riva fasaden med hjälp av en ställning och Cecilias bror David. Som vanligt kommer det överraskningar, eller egentligen var det nog ingen överraskning. Det var något som vi anat men hoppats inte skulle vara. Huset var en gång i tiden utan brädfodring och timret var rödmålat. Vid något tillfälle i tiden monterade man på vindpapp och panel. Samtidigt passade man på att kapa den utskjutande delen av knutarna för att underlätta arbetet. Det medförde att konstruktionen blev mindre stabil (det är i alla fall de slutsatser vi drar). För att kompensera spikade man ihop knutarna vilket innebär att det kommer att bli besvärligare att montera ner huset. Detta kommer att kräva råd från expertisen.




Man ser spår efter en såg då knutarna sågades av. I mitten syns en stor handsmidd spik.





torsdag 12 juli 2018

Ledig dag

Det är otroligt varmt just nu. Vi bestämde oss för en ledig dag från det fysiska arbetet för att komma i kapp lite hemma och göra en del ärenden. Bland annat bokade vi en byggställning för att börja med fasaden under helgen. På kvällen åkte vi till Swensbylijda för att lyssna på två gamla kamrater till Cecilia som sjunger och spelar. Samtidigt fick vi oss till livs en fantastisk timrad rundloge där konserten ägde rum. Vi kunde se hur de hade märkt stockarna inför en flytt någon gång i tiden. Nytta med nöje.

Leo och Anna sjunger och spelar i en gammal timring.

onsdag 11 juli 2018

En rosa flamingo

Medans Anders sliter med att rensa timret i storstugan från ytskikt jobbar Cecilia med tomten i Avan. Små-granar får flytta sig för att ge överblick så vi ser vilka större träd vi behöver fälla för att kunna bygga ett välbehövligt förråd. Även om vi har en veritabel snårskog att tampas med känns det fint att göra små markeringar som visar att vi finns här mitt i det vilda. En kitchflamingo tronar framför den läskigt kvarlämnade ruinen av en jordkällare. Det är inte utan att man som konstnär får uppslag av åsynen. Kan någonting motbjudande med enkla medel förvandlas till en tillgång?
-En flamingobar nere i "kryptan"?
 En konstutställning?
Vi får se vad som kommer.



söndag 8 juli 2018

Farstukvisten

Dagens beting var att demontera farstukvisten, vilket också lyckades. Här ser ni bilder före och efter. Det var en perfekt dag att vara ute. Riktig högsommarvärme. Här ser man också den kulör som huset hade före den gulgröna som målades i början på 70-talet.





lördag 7 juli 2018

Spåntransport



Vi har säkert fyllt och transporterat ett tresiffrigt antal sågspåns-säckar till tippen i Antnäs och ännu är det inte färdigt. Golven i övervåningen är kvar att tömma på spån.

fredag 6 juli 2018

Timmer

Det börja synas mycket timmer nu. Mer för varje arbetspass. Det hägrande målet är ju bara timmer och timmer, utvändigt som invändigt. Då är det dags för flytten.

måndag 2 juli 2018

Tapeter och tidningar

Idag har vi rivit väggbeklädnad i det som kallas stora kammaren och i trapphuset. Många lager är det. Vackra och spröda. Vackrare ju närmare timmerväggen vi kommer och längst in ett lager med gamla tidningssidor. Här har vi hittat en tidning från juni 1903. Där rapporteras det att det är revolution i Serbien och kung Alexander och drottning Draga har mördats.
Anders står på en av husets gamla trappstegar i ett hav av tapeter.


söndag 1 juli 2018

Fortkörning

Vägen som går förbi vår tomt verkar vara en sträcka för racerintresserade bilförare. Hastighetsbegränsningen är 70 men det är det ingen som kör. Garanterat att både bilar och motorcyklar har stressat förbi i uppåt 150 knyck. Det är svårt att se att det finns en utfart/infart till vår tomt. För att uppmärksamma det så har vi tillverkat några vimplar som vi fäst på granstammar och placerat ut vid vägrenen.