söndag 16 december 2018

Julgran

Nu sover vår tomt vintersömn innan spadar, sågar, hackor och andra verktyg ska förädla den till något vackert. Vi gjorde ett besök där idag för att ta en julgran. Det är kanske inte den vackraste som vi haft men den kommer i alla fall från vår egen marksöndag 28 oktober 2018

Sly och eld

Som vi berättat tidigare så har vi inte hunnit vara så mycket som önskat på vår tomt, Lugnet. Det kom en timring i vägen. Trots detta så har vi upparbetat en hel massa högar av sly och annat brännbart material. Nu när timringen är på plats under upplagets tak finns det tid för annat. Idag tillbringade vi några timmar med att elda och städa innan snön täcker allt.


måndag 15 oktober 2018

Under tak

 Nu ligger det tryggt under tak. Få se hur lång tid det tar innan det blir ett hus igen.


lördag 13 oktober 2018

Lagring

Idag har vi fått hjälp av Isak och Bjarne med att göra upplaget för timret. Vi hann ungefär halva massan innan kraft och tid tog slut. Vi gör färdigt det imorgon och då är det nära till vintervilan.


lördag 6 oktober 2018

Vi firar!

Idag har vi nått i mål!
Vi har demonterat timringen, kört bort oerhörda mängder skräp och slutligen fått hjälp med att forsla timret till vår tomt Lugnet i Avan. Det är inte utan att det sitter fint med lite bubbel som guldkant en sån här dag.

Tomt (så när som på skorsten) på ursprungsplatsen.

Jan styr kranen som lägger timret på plats.

Timret ska snart läggas på upplag i Lugnet.

Blivande upplag.

Vi firar i kväll!

måndag 1 oktober 2018

Skräp

Efter några dagars hårt arbete produceras det också en hel del skräp. Golvet i köket är täckt av brädbitar av allehanda slag. Vi kastar dit dom för att de inte ska vara i vägen. När stockarna tas ner så kommer en hel massa drevmaterial fram i ljuset. Till största delen mossa och lin. I litteraturen så uppmanas man att spara linet för framtida bruk. Vi bestämde oss i ett tidigt skede att inte göra det för att inte riskera att få med mögel och andra otrevligheter.
Nu är det bara en liten vägg och de fyra nedersta stockvarven kvar. Tidsplanen verkar hålla inför transporten på fredag

Skräp i köket

Mossa och lin

Snart klart

söndag 30 september 2018

En ruin i vardande.

 Trots att Anders börjar bli ganska sliten i kropp och knopp så är vi nu i ett läge där det går undan. När vi kommit ner till fönsterhöjd blir det kortare stockar och väldigt mycket lättare att riva. Ett bekymmer vi hade var att knutarna spikades ihop när man i nåt skede bestämda sig för att kapa dessa. Med det fantastiska verktyget den japanska kofoten så blev problemet inte så stort.

Cecilia har varit förkyld med hög feber så hela helgen har Anders har fått jobba själv.

Till på fredag har vi beställt hämtning av timret i Ersnäs för transport till Lugnet i Avan (som ju är namnet på bloggen) där det så småningom ska bli till ett hus igen.

Eftersom det kostar per timme att ha en lastbil som lastar transporterar och lossar så vill vi göra hämtningen så effektiv som möjligt. Om tid finns så ska vi sortera upp timret i storleksordning och lägga det i högar vid vägen. Då kommer i alla fall lastningen att gå snabbt.

Så här såg det ut igår efter en dags arbete och nedanför finns bilder efter dagens arbete.