söndag 30 september 2018

En ruin i vardande.

 Trots att Anders börjar bli ganska sliten i kropp och knopp så är vi nu i ett läge där det går undan. När vi kommit ner till fönsterhöjd blir det kortare stockar och väldigt mycket lättare att riva. Ett bekymmer vi hade var att knutarna spikades ihop när man i nåt skede bestämda sig för att kapa dessa. Med det fantastiska verktyget den japanska kofoten så blev problemet inte så stort.

Cecilia har varit förkyld med hög feber så hela helgen har Anders har fått jobba själv.

Till på fredag har vi beställt hämtning av timret i Ersnäs för transport till Lugnet i Avan (som ju är namnet på bloggen) där det så småningom ska bli till ett hus igen.

Eftersom det kostar per timme att ha en lastbil som lastar transporterar och lossar så vill vi göra hämtningen så effektiv som möjligt. Om tid finns så ska vi sortera upp timret i storleksordning och lägga det i högar vid vägen. Då kommer i alla fall lastningen att gå snabbt.

Så här såg det ut igår efter en dags arbete och nedanför finns bilder efter dagens arbete.



fredag 28 september 2018

Mellanbjälklaget

 Idag fick vi hjälp av SnickarAnders med att ta ner mellanbjälklaget. Ett jobb som hade varit omöjligt att göra ensam. Antagligen kommer vi inte att använda dessa bjälkar när vi bygger upp huset. De skiftar så mycket i kvalitet och utseende. 



söndag 23 september 2018

Stockplock


Nu plockar vi stockar!
Äntligen blir huskroppen decimerad bit för bit så att det syns. Eftersom Cecilia är väldigt höjdrädd så får Anders göra det farliga grovjobbet med att bända, såga av dymlingar och tippa stockar över kanten. Hur som helst är det mycket tillfredsställande att ha nått hit i processen.

Första gaveln blir nedplockad.


En gavel kvar.

Framsidan med båda gavlarna decimerade.

Baksidan, med stockarna kvar längs väggen.

söndag 16 september 2018

Takstolar


Nu har vi lyckat ta ner samtliga takstolar. Det var ett arbete som krävde mer arbete av skallen än av muskler och verktyg. Takstolarna "fälldes" med tigersåg och motorsåg från insidan. Vi har byggt smala ramper längs väggarna ovanpå de gamla golvbjälkarna, där Anders stått och jobbat. Om en takstol hade fallit åt fel håll hade det kunnat gå riktigt illa, men nu gick allt enligt planen. Vi närmar oss ögonblicket då vi får börja plocka ned timret. Det handlar om några dagar bara. Det är några stockar kvar att märka upp på övervåningen först, men som sagt; det närmar sig. Även en arbetsplattform på ena gaveln ska förfärdigas, så att vi har någonstans att stå när vi äntligen plockar stockar.
En förunderlig sak är den outsinliga källan av skräp och bråte som samlas runt huset. Anders har slitit och släpat lass efter lass till återvinnigen och vi har i flera omgångar tänkt att; -nu kan det ju inte skräpa så mycket mer... Men jo då, vi river så det kan det visst!


onsdag 12 september 2018

En kort paus


Det var ett tag sen vi bloggade. Det beror delvis på att arbetet har legat nere en dryg vecka eftersom Anders har gjort en ögonoperation och delvis på att inget intressant har hänt.  När det inte fanns något annat än att foga sig i sakernas tillstånd kunde vi även konstatera att det var välgörande med lite vila. Vi har därefter mest städat och kört till tippen för att göra plats runt huset. Dessutom har vi fortsatt med märkningen och gjort ställningar på insidan som vi kan stå på när övervåningen ska demonteras. Det närmar sig ett avgörande. Vi hoppas och tror att allt ska vara färdigt innan september månad är slut.